Град Лозница

Град Лозница • Западна Србија
Мачвански округ / Западна Србија / Град Лозница

Туристичке информације

Град Лозница

Лозница се налази у западној Србији, у Мачванском округу, удаљена од Београда 139 км. Град је у подножју планине Гучево, у Подрињу и кроз њега протиче речица Штира.

Бања Ковиљача, једна од најлепших и најлековитијих бања Балкана, налази се у западној Србији, у загрљају реке Дрине и шумовите планине Гучево, на надморској висини од 128 м. Окружују је и простране равнице Мачве и Семберије и планине (Борања, Соколске планине, Цер). Налази се у региону Подриња, на који се настављају брдовити Јадар, благо заталасана Поцерина и плодна и заравњена Мачва. Захваљујући њеним природним својствима она се, осим у области туризма, развила и као познато природно лечилиште. Носиоци туристичке понуде Бање Ковиљаче данас представљају Специјална болница за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ и Хотелско-туристичко предузеће „Бања Ковиљача“.

У долини реке Цернице, притоке Јадра, под падинама узвишења Иверак, на 180 метара надморске висине, око шест километара од пута Ваљево – Лозница налазе се извори лековите воде. Већ више деценија је користе становници села Доња Бадања, по коме је садашња бања добила назив Бадања.

Изнад Бање Ковиљаче, а недалеко од Лознице, налази се планина Гучево. Она је најзападнији део подрињско – ваљевских планина и издиже се из долине Дрине и пружа ка југоистоку, у динарском правцу. Од Дрине до превоја Белог (629 метра), одакле почиње планина Борања, Гучево је дугачко 15 километара. Највиша тачка је Црни врх од 799 метара.

Тршић је село југоисточно од Лознице, родно место Вука Стефановића Караџића (1787 – 1864). Из овог лепог сеоцета, од Лознице удаљеног 7 км, започет је Вуков славан пут у историју наше културе. Вукова кућа, онаква како данас изгледа, подигнута је 1933. године у стилу тршићке куће оног времена. Приликом свечаног отварања обновљене Вукове куће, у Тршићу је приређен први Вуков сабор, који се од тада организује сваке године средином септембра. Данас је он прерастао у једну од најзначајнијих културних приредби наших простора. Сабор се одржава под ведрим небом, на отвореној позорници у центру природног амфитеатра крај речице Жеравије.

 

Манастир Троноша се налази близу Тршића у селу Коренита. У познатом Троношком летопису из 1791. који је писан у самом манастиру као ктитор манастира је наведена краљица Каталина Немањић, жена краља Драгутина. Обновљен је у 16. веку.Манастир је у 18. веку културно средиште Јадра, Подриња, Рађевине и Поцерја. Испред манастира је чесма коју су према легенди саградили Југ Богдан и девет Југовића пред полазак на Косово.