Ћуприја

На Морави Ћуприја
Централна Србија / Поморавски округ / Ћуприја

Туристичке информације

Ћуприја

Морава је централна река у Србији, а њен центар је Поморавље. У центру тог центра налази се градови Јагодина, Параћин и, најмањи од њих, Ћуприја.

Реч је о малом граду чији је живот и судбина везана за Мораву на чијим обалама лежи. Управо само име града Ћуприја – је турски назив за мост.

Ћуприја је насељена још од каменог доба, а ово подручје на себи носи трагове Винчанске културе (аутохтоне културе са простора Балкана из праисторије), Илира, Трачана, Меза, Трибала… У време Римљана Ћуприја је била важна успутна станица на путу од Виминацијума (близу града Костолца у Србији) до Најсуса (близу града Нуша у Србији), и центар производње оружја и складиштења жита.

Тако данас у самом центру Ћуприје налазе се остаци града Хореум Марги. У Средњем веку Ћурпија је била место сусрета чувеног европског освајача Фридриха Барбаросе и изасланства династије Немањић која је тада владала Србијом.

За име које носи град захвалност дугује турком високодостојнику Мехмеду-паши Ћуприлићу, који је у другој половини 17. века у овом граду подигао стални мост – Ћуприју – и тада је град добио садашње име. Ћуприја је била и пристаниште за бродове који су пловили Моравом у то доба.

Ћуприја је у региону позната као центар за образовање музичара. У овом граду се налазе основна и средња музичка школа као и школа за музичке таленте, која је јединствена у целој Србији.