Чукарица

Чукарица • Град Београд
Београд / Чукарица

Туристичке информације

Чукарица

Чукарица спада у централне београдске општине и има око 195.000 становника. У њеном саставу су следећа насеља: Баново брдо, Чукаричка падина, Голф, Филмски град, Кошутњак, Сунчана падина, Јулино брдо, Церак, Церак-Виногради, Беле воде, Макиш, Жарково, Железник, Велика Моштаница, Остружница, Рушањ, Сремчица, Умка, Пећани и Руцка. Добила је назив по друмској механи Стојка Чукара из 1850. која се налазила у близини ушћа Топчидерске реке у Саву.

Општина Чукарица се налази на магистралним правцима од Београда према западу и југозападу Србије – Савској магистрали (М19) и Ибарској магистрали (М22), а и део обилазнице око Београда, као веза између европских путева Е70 и Е75, пролази преко ње. На територији Чукарице су главни производни погони за снабдевање Београда водом – Ада Циганлија и Макиш.

Значајни културно-историјски споменици на Чукарици су Споменик српским ратницима погинулим у одбрани Београда 1915. и споменици на Топчидерском гробљу. Парк-шума и градско излетиште Кошутњак је и место где се налази Спортско-рекреативни центар „Кошутњак“. У подножју Кошутњака је и Београдски хиподром, на Царевој ћуприји. На ободу Београда је излетиште и ловиште Липовачка шума и Ракина бара, једино природно језеро на територији Београда.

На реци Сави, на само четири километара од центра Београда, налази се некадашње острво, а данас полуострво Ада Циганлија, највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште Београђана. Савско језеро је дуго 4,2 км, просечно ширико 200 м и дубоко 4-6 м. Плажа око Савског језера је једна од највећих и најлепших плажа на вештачким језерима у Европи. Језеро је погодно за врхунска спортска такмичења на мирним водама, као што су пливање, веслање, кајак, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци…