Александровац

залив Панонског мора
Расински округ / Централна Србија / Александровац

Туристичке информације

Александровац

Александровац, градић од око тридесетак хиљада становника, некада је био познат под именом Кожетин, док то није промењено 1882. на захтев становника места. Овај део Србије је познат и под називом „жупа“ што представља благо заталасану котлину са надморском висином од 250 до 700 метара. У време када се централним делом Балкана простирало велико Панонско море, област којом се простире данашњи Александровац некада је био залив.

Александровац је познат по добрим винима и винским подрумима којих у овом крају има много. Такође, познат је и по историјским споменицима као што је средњовековни град Козник који представља једно од најбоље очуваних утврђења на простору Србије.

Недалеко од Козника налазе се Пољане – 24 виноградска насеља која су настала још у средњем веку како би се у њима производили вино и пиво. Ова насеља су добрим делом очувала аутентичност из ранијих времена, а у многима се и даље производи вино.

Уз планину Жељин налази се Митрово поље – излетиште Александровчана. Ту се усацају бројне реке и водени токови богати рибом, па се у овом излетишту налазе и бројни ресторани домаће кухиње и рибље хране.