Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 11 [name] => Туристичке атракције [slug] => turisticke-atrakcije [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 11 [taxonomy] => obj_types [description] => [parent] => 0 [count] => 20 [filter] => raw [term_order] => 0 ) )

Деспотовац

Сама Општина Деспотовац има око 25.000 становника који се углавном баве пољопривредом. У општини постоје два насеља која имају градски карактер – Деспотовац и Ресава.
Деспотовац

Ресавa

Ресава је најдужа десна притока Велике Мораве (65,5 километара). Настаје у пределу спајања Бељанице и Кучајских планина од Злотске реке и Бобовачког потока на 1.100 метара надморске висине. Понире у кањону Глопски крш, да би се после 2 километра појавила у виду издашног врела. У горњем току је брза, слаповита, бистра и незагађена планинска река, која се пробија кроз живописне клисуре и кањоне, да би низводније од Деспотовца наставила свој мирнији, спорији и мање жуборни ток кроз питому Доњу Ресаву.
У току ведрих дана вода Ресаве је беличаста и модрозелена, при заласку сунца светлуцава, што представља редак призор у колориту боја Горње Ресаве.
Богата је рибом (пастрмка, липљан, пеш, клен, кркуша, скобаљ…). „Зеленик“ и „Зелени вир“ позната су купалишта Горњоресаваца.