Grad Zaječar

Grad Zaječar • Istočna Srbija
Istočna Srbija / Zaječarski okrug / Grad Zaječar

Turističke informacije

Grad Zaječar

Opština Zaječar se nalazi u centralnom delu Timočke krajine i obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine. Teritorija opštine je omeđena: sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša.

Grad Zaječar, prvobitno je ležao na desnoj obali Crnog Timoka, prostirući se do brda Kraljevica, da bi se vremenom  širio po levoj obali Crnog Timoka i prema zapadu.

Ceo ovaj deo Istočne Srbije, kao zasebna geografska celina, je dobio naziv Timočka Krajina, upravo po ovim rekama. Ustvari, kroz ovo područje protiče pet reka sa imenom Timok: Svrljiški, Trgoviški, Crni i Beli Timok, a oni svi na kraju tvore jednu reku – Veliki Timok. Tokovi ovih reka (Crnog i Belog Timoka), zajedno sa brojnim manjim rečicama i potocima koji čine njihov sliv, prosecaju opštinu Zaječar i sam grad, pružajući brojne mogućnosti za organizovanje izleta i sportskog ribolova.

U samom Zaječaru nezaobilazna destinacija je Radul-begov konak, koji je podignut  početkom XIX veka. Jedan je od najstarijih objekata u gradu i sastavni je deo Narodnog muzeja. Konak ima prizemlje i sprat sa dva izbačena doksata. U prizemlju je prodajna galerija slika, skulptura i proizvoda domaće radinosti i mesto na kome se održavaju promocije knjiga i književne večeri.

Gamzigradska Banja se nalazi oko 11 km zapadno od Zaječara, tik uz magistralni put Zaječar – Beograd i predstavlja vrlo ugodan i tih kutak za lečenje, odmor, rekreaciju, sport, lov i ribolov.

Od kulturnih dešavanja  u gradu, glumački festival „Dani Zorana Radmilovića“ koji  se organizuje u znak sećanja na slavnog glumca, jedna je od najcenjenijih  pozorišnih smotri u zemlji. Organizuje se svake godine u zaječarskom pozorištu „Zoran Radmilović“, počev od 1992. godine.

A davne 1966. godine, kada je rock and roll kao pokret privlačio mnogo mladih ljudi širom naše zemlje, rađa se ideja o organizovanju male lokalne Gitarijade. I tako je sve počelo. Gitarijada je, iz male lokalne manifestacije vremenom prerasla u veliku rok manifestaciju.

Postoji još nekoliko zanimljivih  sabora i smotri narodnog  stvaralaštva. „Vražogrnački točak“ održava se svake godine u prvoj polovini avgusta meseca u porti Vražogrnačke crkve. Folklorne grupe iz Timočke krajine predstavljaju svoje običaje kroz pesmu i igru. „Sabor frulaša“ održava se krajem jula i početkom avgusta meseca svake godine u selu Grljan kod Zaječara.

U blizini Zaječara nalazi se i manastir Suvodol. Sagrađen na zaravni usečenoj u planini Manastirska Glama i posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice.

Mogućnosti opštine u delu razvoja turizma još uvek nisu iskorišćene, a posebno ne bogato kulturno- istorijsko nasleđe vezano za Felix Romulianu kod Gamzigradske banje.

Jezera poput Grliškog, Rgotskog, Sovinca i Glogovičkog, dobra su osnova za razvoj rečnog turizma i mogu biti okosnica razvoja susednih naselja. Brojne pećine, kulturno- istorijski spomenici, crkve i manastiri, lovni turizam, tradicionalne kulturne manifestacije i drugo, samo su neke od neistraženi.