Stari grad

Stari grad • Grad Beograd
Beograd / Stari grad

Turističke informacije

Stari grad

Centralna beogradska opština Stari grad nalazi se u starom gradskom jezgru i na njoj živi oko 70.000 stanovnika. Stari grad je epicentar urbanog života Beograda i svih turističkih, kulturnih, političkih, obrazovnih i poslovnih aktivnosti.

Beogradsku tvrđavu, jednu od najstarijih i najlepših evropskih fortifikacija, čine Gornji i Donji grad sa istočnim i zapadnim podgrađem. Sagrađena je još u doba Rimljana, krajem stare i početkom nove ere, danas je prostorna kulturno-istorijska celina sa statusom kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Kalemegdan je park koji sa Beogradskom tvrđavom čini jedinstvenu celinu, a sastoji se od Velikog i Malog Kalemegdana. Prostorna kulturno-istorijska celina Kosančićev venac obuhvata bitna istorijska zdanja, kao što su Saborna crkva, Patrijaršija, Konak kneginje Ljubice, kafana „?“…

Knez Mihailova ulica je žila kucavica Beograda, u kojoj su sazidane kuće najbogatijih beogradskih porodica i uglednih trgovaca, kao i zdanja poput Srpske akademije nauka i umetnosti. U njenom nastavku je Trg Republike, okružen Narodni muzejom, Narodnim pozorištem i Domom Vojske, sa spomenikom Knezu Mihailu Obrenoviću u centru. Na Studentskom trgu su Zadužbina Ilije Kolarca i Kapetan Mišino zdanje u kojem je Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Na Dorćolu se nalazi se Spomenik braniocima Beograda, crkva Aleksandra Nevskog, Jevrejski istorijski muzej i Bajrakli džamija. Skadarlija, boemska četvrt, sa mnogobrojnim starim kafanama, čuva umetnički duh Beograda. Na Starom gradu su i Palata „Beograd“, Dom Narodne skupština Republike Srbije, Stari dvor (danas sedište gradonačelnika Beograda) i Novi dvor (danas sedište predsednika Republike Srbije).