Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica • Vojvodina
Vojvodina / Sremski okrug / Sremska Mitrovica

Turističke informacije

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica se nalazi u Sremu, na obali reke Save, pored autoputa E70, na 74 kilometra od Beograda. Grad Sremska Mitrovica je sedište Sremskog okruga, sa ukupno oko 79.000 stanovnika koji žive u naseljima: Sremska Mitrovica, Bešenovački Prnjavor, Bešenovo, Bosut, Veliki Radinci, Grgurevci, Divoš, Zasavica I, Zasavica II, Jarak, Kuzmin, Laćarak, Ležimir, Manđelos, Martinci, Mačvanska Mitrovica, Noćaj, Ravnje, Radenković, Salaš Noćajski, Sremska Rača, Stara Bingula, Čalma, Šašinci, Šišatovac i Šuljam.

U vreme antičkog Rima grad je nazvan Sirmijum, a u 3. veku nove ere postao je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. Među lokalitetima antičkog Sirmijuma izdvajaju se Carska palata i Bazilika svetog Dimitrija. U Srednjem veku grad je nazvan po manastiru Svetog Dimitrija. U centru grada nalazi se i crkva Svetog Stefana iz 16. veka. Muzej Srema čuva Rimsku kolekciju, kao i ikone i slike nastale u poslednja tri veka.

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na istoimenoj rečici, kanalima Jovača i Prekopac i potoku Batar, a preko kanala Bogaz ima vezu sa rekom Savom, dok se podzemnim putem napaja vodom i iz reke Drine. Brojne biljne i životinjske vrste u Zasavici su zaštićene kao prirodne retkosti.