Rakovica

Rakovica • Grad Beograd
Beograd / Rakovica

Turističke informacije

Rakovica

Opština Rakovica se nalazi na južnom delu Beograda, u donjem toku Topčiderske reke i od centra je udaljena 10 kilometara. Prostire se na površini od 4647 hektara i ima 108.413 stanovnika. Najstarija naselja na teritoriji opštine Rakovica su sela Kneževac i Resnik, a u njenom sastavu su i naselja Košutnjak, Kanarevo brdo, Miljakovac, Vidikovac, Labudovo brdo, Petlovo brdo i Kijevo.

Miljakovačka šuma nalazi se na padinama iznad rakovičkog naselja Miljakovac, a iznad leve strane doline Manastirskog potoka, na površini od 86 hektara. Park-šuma Košutnjak, prostire se na 330 hektara i pripada opštinama Savski venac, Čukarica i Rakovica. Zajedno sa Topčiderom čini jedinstvenu ekološku i kulturno-istorijsku celinu i jedno je od najpopularnijih beogradskih izletišta. Na Košutnjaku se nalaze Hajdučka česma, gde su se, po predanju, na Đurđevdan okupljali hajduci, a posle Drugog svetskog rata sagrađen je i Sportsko-rekreativni centar „Pionirski grad“. Veštačko jezero Pariguz, u podnožju planine Avala, u Resniku, dugačko je 700 metara, široko 120 m, a duboko 12,5 metara i nastalo je 1990.

Manastir Rakovica se prvobitno nalazio u blizini podavalskog sela Rakovice, do kraja 16. veka, kada su ga Turci do temelja razorili. Manastir se danas nalazi na Kružnom putu, prema Avali, 11 kilometara od centra Beograda. U njemu su sahranjeni srpski patrijarsi Dimitrije i Pavle.