Petrovac na Mlavi

Petrovac na Mlavi • Istočna Srbija
Braničevski okrug / Istočna Srbija / Petrovac na Mlavi

Turističke informacije

Petrovac na Mlavi

Petrovac na Mlavi, kako mu sam naziv kaže, je opština u centralnoj Srbiji koja se nalazi na reci Mlavi i ima oko 35.000 stanovnika.

Ova opština poznata je po kvalitetnoj vodi koju ima usled razvijene hidrografske mreže koju čine reke Mlava, Busur, Vitnovnica i Šetonjska reka. U Petrovcu ima nekoliko izvora poput kraških vrela „Bigar“ i „Reškovica“. U ovoj opštini se nalazi i lekoviti izvor iz gornjačke klisure Nedavno se pojavio izvor izuzetno lekovite vode na mestu zvanom „Tišina“ ili „Mučilo“. Pokazao se kao izuzetno delotvoran za bolesti bubrega žuči i druge bolesti.

Na deset kilometara od Petrovca nalazi se banja Ždrelo, mesto na kojem izvire termomineralna voda temperature 40 stepeni.

U ovoj opštini nalaze se mnoge prirodne lepote. U radijusu od 50 kilometara tu su Gornjačka klisura, manastiri Vitovnica, Gornjak i Ždrelo sa konacima, reka Mlava, planine Veliki i Mali Vukan sa brojnim vrelima, izvorima i nalazištima geoloških fosila… U bližoj okolini su Vrelo Mlave sa ribnjacima i hotelom, Krupajsko vrelo sa potočarom i toplim izvorom pored hladnog vrela, zlatonosni Pek u Neresnici, pećina Ceremošnja…