Lajkovac

Lajkovac • Zapadna Srbija
Kolubarski okrug / Zapadna Srbija / Lajkovac

Turističke informacije

Lajkovac

Lajkovac je u Srbiji najpoznatiji po izvesnom Miletu koji je išao Lajkovačkom prugom i koji je opevan u pesmi poznatog srpskog pevača narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca. Zašto je Mile išao Lajkovačkom prugom, to pesma ne govori… Ipak, za Lajkovac svi znaju! Reč je o mestu u Topličkom kraju, na 70 kilometara od Beograda.

Lajkovac ima oko 3.500 stanovnika, i prugu. U samom centru grada nalazi se kafić koji, prema spoljašnjem izgledu, podseća na peron na železničkoj stanici, sa sve satom okačenim o banderu! Ovde je prvo voz pošao još 1908. godine! Lajkovac je bio najveća raskrsnica uskih pruga u bivšoj Jugoslaviji. U nekadašnjoj zajedničjkoj državi u ovom železničkom mestu živeli su radnici železnice iz svih republika, ali i iz drugih krajeva sveta, pa se u jednom trenutku tu našlo čak 25 nacija! Tu je do skora saobraćao i najčuveniji voz na srpskim prugama – Ćira, koji se sada nalazi u zasluženoj penziji.

Kao važno saobraćajno čvotište u putnom i železničkom saobraćaju, ova opština Srbije poznata je najviše kao – usputna stanica.

Ipak, sama opština Lajkovac, malo dalje od pruge, krije druga bogatstva i neobičnosti. Tu je selo Bogovađa sa istoimenim manastirom iz 16. veka. Tu je i arheološko nalazište Anine, poznato i kao Gamzigrad na Ljigu, koje ima artifakte iz 4. veka. Lokalitet je još uvek neistražen a na njemu su nađene prostorije i do pet hiljada kvadrata veličine, ispod zemlje! Tu je i selo Mali Borak u kome je, prilikom istraživanja ruda, otkriveno arheološko nalazište koje pripada Starčevačkoj kulturi, sa preko 100 dobro očuvanih eksponata, kao i skelet star 8.000 godina koji se nalazi u muzeju u Valjevu!

U okolini Lajkovca, na Kolubari, nalazi se nekoliko vodenica sa kamenim mlinovima za mlevenje brašna. Većina je iz 19. veka i otvorene su za posetioce.

Nedaleko od Lajkovca nalazi se kupalište Bunker. Lokalni stanovnici ovde dolaze kako bi se okupali u reci Kolubari. U neposrednoj blizini Bunkera je i stari železnički most koji su za vreme Prvog svetskog rata podigli Austrougari.