Krupanj

Krupanj • Zapadna Srbija
Mačvanski okrug / Zapadna Srbija / Krupanj

Turističke informacije

Krupanj

Krupanj se nalazi u centru oblasti Rađevina, na 280 m nadmorske visine, u podnožju Jagodnje, Boranje i Sokolske planine. Ceo ovaj kraj dobio je ime po vojskovođi Rađu, velikom vitezu kneza Lazara, koji je proslavio i zaštitio Rađevinu od mađarskih i turskih zavojevača. Rađevski vis po gromadi kamena koji predstavlja njegov spomenik nosi ime Rađev Kamen. Na Jagodnji, Boranji i Sokolskoj planini, postoji više spomenika od kojih se ističu Soko grad (tvrđava iz 15. veka) i Mačkov Kamen (najveće poprište borbi na početku prvog svetskog rata). Kod Krupnja je i staro bogumilsko groblje iz 14. veka, a u susednom Dobrom Potoku crkvica starija od Tronoše.

Turizam je po najveća perspektiva ove oblasti Zapadne Srbije, zbog privlačnih, zanimljivih i raznovrsnih turističkih sadržaja. Ugodna mikroklima, čist vazduh i planinska voda su ekološki nedirnuti, jer nema industrijskih zagađivača. Specifična klima ovog kraja, sveže noći u najtoplijim letnjim danima, pružaju idealne uslove za one koji ne vole sparne noći kao i za sportiste. Sportski turizam je najaktuelniji, jer Krupanj ima sve sportske terene i moderno izgrađenu sportsku dvoranu.

 Soko grad – Soko grad, zamak u oblacima, kikad niko nije tačno utvrdio ko je i kad podigao. Predanje kaže da ovaj grad nije nikad niko osvojio, pa je otud, u vreme Osmanlija, popularno nazvan „Nevesta sultanova“. Podignut na visokoj, gotovo vertikalnoj steni, koju sa tri strane okružuju litice duboke i do dvesta metara., lako je branjen, a u isto vreme, tako nedostupan, silio je svoje stanare u pokoravanju, mrcvarenju i satiranju obližnje raje. Zato, 1862. god. po izlasku Turaka, Srbi su ga  srušili. Ovog zamka od koga se zaziralo više nema, a nadomak njegovih temelja u ruševinama, obraslim u korov i šiblje, iznikao je novi zamak, kao iz ruskih bajki, koji sve više ljudi obilazi. Taj zamak je manastir, a za mesto gradnje manastira izabran je plato ispod litice stena na kojima je bio Soko grad, mesto na kojem je u tursko doba bila pijaca srpskog roblja.

 Mačkov Kamen  – Jagodnja je niža planina iz grupe Podrinskih planina, sa najvišom tačkom Mačkov Kamen (923 m). Ovde se odigrala čuvena bitka 1914. god. u sklopu borbi na Drinskom mostobranu. Na vrhu šumovite, pitome planine, koja je dobila ime po obilju šumskih jagoda, podignuta je spomen-kosturnica istovremeno kad i spomen-crkva u Krupnju, u čijoj se kripti takođe čuvaju kosti izginulih ratnika. Tu se nalazi i vrh Košutnja Stopa sa 940 m nadmorske visine.

Oaza u Zmajevcu – Krupanjsko izletište predstavlja prijatan kutak za odmor, napravilo ga je Ribolovačko udruženje, na svojoj parceli, koju je osamdesetih godina dobila od Skupštine opštine Krupanj.