Knjaževac

Knjaževac • Istočna Srbija
Istočna Srbija / Zaječarski okrug / Knjaževac

Turističke informacije

Knjaževac

Na istoku Srbije, na granici sa Bugarskom, nalazi se opština Knjaževac koja ima oko 19.000 stanovnika. Sedište opštine je u gradu Knjažvcu koji se nalazi u dolini reke Timok, između Svrljiškog i Trgoviškog Timoka. Grad Knjaževac poznat je i po starom imenu Gurgusovac, a današnje ime dobio je 1859. po knezu Milošu Obrenoviću.

Najlepši deo grada čini takozvana Stara čaršija – centar Knjaževca  kom se nalaze građevine iz 19. veka. Centar grada je ispresecan sa sedam mostova koji leže na dve reke, pa se zbog toga Knjaževac naziva i Mala Venecija.

U okolini grada se nalaze dve planine – Stara planina (sa svojim Zavojskim jezerom)  i Tupižnica. U ovoj opštini veoma je popularan seoski i lovni turizam.

U Knjaževcu je moguće istovremeno uživanje i na snežnim padinama Stare planine i u termalnim banjskim vodama (Rgoška banja) u istom danu, što je čini posebnom opštinom za ovaj predeo Srbije.

Ove godine, od 13. do 15. juna, u Knjaževcu će se održati „vikend adrenalina“, takmičenje koje organizuje Savez ekstremsnih sportova Srbije.