Ivanjica

Lekovit vazduh i netaknuta istorija
Moravički okrug / Centralna Srbija / Ivanjica

Turističke informacije

Ivanjica

Ivanjica se nalazi na jugozapadu Srbije, od Beograda udaljena 224 km, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug. Leži na obali reke Moravice koja izvire na planini Goliji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 468 m i proglašena je vazdušnom banjom na prostoru od 2.156,50 ha uredbom Vlade Republike Srbije.

Od kulturno-istorijskih spomenika izdvajamo:

Crkvu Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene podignutu 1836 godine,

«Kameni most» na reci Moravica sagrađen 1904. godine koji je najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Gradili su ga italijanski majstori 1906. godine od velikih kamenih blokova. Još uvek se koristi za saobraćaj i prelazak pešaka.

Električnu centralu na Moravici sagrađenu 1911. godine i to je bila peta hidrocentrala u Srbiji, sa prelepim vodopadom koji je vizuelni simbol Ivanjice. Još uvek je u funkciji (osvetljava gradski park), ali je pretvorena u muzej.

Crkva Lazarica – nalazi se na brdu iznad Ivanjice na 780 m nadmorske visine, 4 km od grada. Prema predanju na ovom mestu je sahranjen Boško Jugović.

Manastir Kovilje – Hram se nalazi u selu Smiljevac, na 25 km jugozapadno od Ivanjice. Izgrađen je u steni pored reke. Ime potiče od istoimenog sela podno planine Javor. Manastirski kompleks čine dve crkve. Prva je posvećena Sv. Arhanđelima Mihailu i Gavrilu, a druga Sv. Nikoli.

Hadži-Prodanova pećina je kombinacija važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Nalazi se nadomak grada na samo 10 kilometara na nadmorskoj visini od 600 m. Nalazi se u dolini Rašćanske reke. Pored predivnih dvorana sa stalagnitima i stalaktitima u pećini su pronađeni vredni predmeti iz doba praistorije.

Idući uzvodno rekom Moravicom na 15 km od Ivanjice počinje da se uzdiže planina Golija. Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Golija je u obliku potkovice i prostire se između Ibra, Moravice, Peštera i Radočela. Tu je i Tičar jezero na Dajićkom brdu na nadmorskoj visini od 1500 m , zatim jezero na Okruglici nastalo 1974. godine nakon zemljotresa u Rumuniji i Košaninovo jezero. Tu su i predivni vodopadi na reci Izubri koji plene svojom lepotom. Kada se popnete na vrh Golije imate utisak kao da ste na vrhu sveta, jer vam se pred očima pruža pogled gde vidite polovinu Srbije. Njeni predivni tereni sa dosta snežnih dana u godini su idealni za razvoj zimskih sportova kao i celokupnog razvoja planine Golije. Ne treba preskočiti puno izvora sa čistom planinskom vodom, preko 100 vrsta lekovitog bilja, mnogo divljači i reke i potoke pune plemenite ribe (potočne pastrmke, krkuše i dr…).

Javor je obrastao je listopadnim šumama i poznat je po čestim izvorima čiste vode. Najviši vrh je „Vasilijin vrh“ 1520 m n.v. Selo Kušići – 12 km od Javora prema Ivanjici je danas vrlo interesantno mesto za turiste, zbog idealne nadmorske visine oko 1000 m, borove šume, koncentracije jona i ruže vetrova i kao takvi predstavljaju pogodno mesto za lečenje bronhitisa i astme. U ovom selu je u poslednje vreme u ekspanziji seoski turizam.