Grad Kruševac

vinjak, istorija i rok
Rasinski okrug / Centralna Srbija / Grad Kruševac

Turističke informacije

Grad Kruševac

U Rasinskom okrugu, u centru Srbije, nalazi se Kruševac – poznat i kao Lazarev grad. Kruševac ima oko 145.000 stanovnika, i, između ostalog, poznat je i po tome što je to grad iz koga je najveći broj akademskih slikara u Srbiji.

Kruševac je u Srednjem veku bio prestonica Srbije i neraskidivo je povezan sa likom kneza Lazara Hrebeljanovića, srpskog vladara iz 14. veka koji je vodio srpsku vojsku u bici na Kosovu 1389. godine koja ima veoma bitno mesto u identitetu srpskog naroda.

Upravo centralni deo grada predstavlja istorijski spomenik na otvorenom, pod imenom Lazarev grad. Tu se nalaze ostaci srednjovekovnog grada podignutog 1371, kao i crkve Lazarica koja se smatra jednim od najuoečatljivijih primera lokalne, takozvane moravske arhitekture. Najveća građevina je donžon kula u središtu Lazarevog grada, a u parku se nalazi i muzej grada.

Do istorijskog dela Kruševca stiže se peške i nalazi se nedaleko od gradske autobuske stanice.

U kruševačkom muzeju nalazi se i veliki broj slika poznatih srpskih slikara, a grad ima i posebnu umetničku Galeriju u kući nekada poznatog trgovca Ljotića.

Ovaj deo Srbije poznat je i po dobrim vinima. U Kruševcu se nalazi fabrika „Rubin“ koja je najpoznatiji srpski proizvođač alkoholnih pića. Fabriku je moguće posetiti i ići u takozvanu degustacionu turu! Dakle, em razgledate, em uživate u dobrom piću! Posebno se preporučuje Vinjak „HO-10“. Vinjak je, inače, autentično alkoholno piće prvi put napravljeno u Srbiji tridesetih godina 20. veka.

Centralna gradska ulica – Zekićeva ulica – predstavlja glavnu tačku za šetanje i prepuna je restorana i kafića. Na kraju te ulice nalazi se kafić „Grizli“ koji je svojevrsna kruševačka institucija, posebno za mlađe generacije. Kafić je otvoren 1991. i predstvlja simbol buntovništva i alternative, starog rokerskog duha koje je odbilo da bude deo talasa šunda i kiča koji je devedesetih zavladao u Srbiji, pre svega u muzici.

U Kruševcu se nalazi manastir Sveti Roman koji je, kako se pretpostavlja, sazidan u 14. veku. Ovaj manastir je ime dobio po monahu Romanu Sinaitu koji je tu živeo. Ovaj manastir, međutim, ima posebno mesto i značaj posebno za ljubitelje Tolstoja i njegovog romana „Ana Karenjina“. Naime, u tom manastiru pohranjeno je srce ruskog plemića Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, koji je čuvenom ruskom piscu poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog!