Čajetina

Zlatibor • Zapadna Srbija
Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Čajetina

Turističke informacije

Čajetina

O postanku imena današnjeg Zlatibora postoje tri legende: „Po prvoj se misli da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Od tih borova ostao je samo jedan primerak (u selu Negbini) kome je dato naučno ime PINUS SILVESTRIS VARIEGATA ZLATIBORICA, po inž. Omanovizu koji je vršio promatranje ovih četinara. Po drugoj legendi se kaže da je Zlatibor dobio ime po bogatstvu borove šume, kojom su se doseljenici iz Crne Gore i Hercegovine, hvalili: „Zlatan je to bor!“. Treća legenda kaže da je svoje ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata. Koja je od ovih legendi istinita procenite sami, ili dođite na Zlatibor. Možda ćete u pesmi borova čuti neku novu priču…“ Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji oko 230 km od Beograda.Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka Primorju.Obuhvata veliku visoravan koja se prostire od od Kamisne na severu do Borove Glave na jugu i od Lisicine na zapadu do Katusnice na istoku.
U neposrednoj blizini Zlatibora, nalaze se brojni kulturno-istorijski i entološki spomenici i atrakcije. Muzej pod otvorenim nebom „Staro selo“ je zapravo autenticno selo iz XIX veka. Jedna od najlepših železnickih trasa na svetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraca, kao turisticka atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace, useke, trasom na kojoj pruga pravi neobicnu putanju u obliku broja 8, te se i naziva „šarganska osmica“.
Zlatiborsku visoravan, cija nadmorska visina iznosi oko 1000 m, okružuju planinski venci: Tornik (1496), Cigota (1422),Kobilja glava (1178), Gradina (1177) i drugi. Zlatibor je planina izuzetne lepote. Prostrani proplanci, bujni pasnjaci,planinski potoci i prijatna klima, ubrajaju ovu planinu medju najlepse. Zbog povoljne klime Zlatibor ima i veoma bujnu vegetaciju. Najbrojnije su livade na kojima raste 120 vrsta najraznovrsnijih trava i suma – listopadne (bukva, hrast,breza lipa) i -cetinari(beli i crni bor, jela,smrca itd.) Klima Zlatibora je povoljna i za lecenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Bogastvo faune na ovim prostorima cine divlje zivotinje koje stalno naseljavaju ovaj kraj ili se povremeno pojavljuju.Ovde su stalno prisutni medved, vuk,lisica, divlja svinja, srna, zec, jazavac,veverica i druga sitna divljac.Takodje i ptice su rasnovrsne i brojne. Reke i potoci Zlatibora su bogati raznim vrstama ribe: klenom, krkušom, pastrmkom, mladicom i lipljanom. Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode.Jedan od njih je banja Vapa, kod sela Rozanstva cija voda ima lekovita svojstva kod koznih oboljenja i bolesti ociju. Ribnicko jezero je jedan od gorskih bisera Zlatibora.