Bosilegrad

Bosilegrad • Južna Srbija
Južna Srbija / Pčinjski okrug / Bosilegrad

Turističke informacije

Bosilegrad

Na krajnjem jugoistoku Srbije, na tromeđi sa Bugarskom i Makedonijom, leži Bosilegrad – jedna od najsiromašnijih opština u državi. Sedište opštine je u gradu Bosilegradu, koji nosi ime po gradu Bosilu koji je nekada vladao tim krajem.

Opština Bosilegrad ima oko 10.000 stanovnika, pretežno bugarske nacionalnosti.

Siromaštvo, slaba ekonomska razvijenost i surovost prirode učinila je ovaj kraj jednim od najviše divljih ruralnih područja u Srbiji.

Bosilegrad je posebno poznat po svom veoma karakternom gradonačelniku, Vladimiru Zaharijevu, koji je već godinama vodi opštinu i poznat je po tome što je na lokalnim veseljima i proslavama glavni zabavljač.

Planina Dukat nalazi se na 1400 metara nadmorske visine, a njen najviši vrh – Crnook, visok je 1881 metar. Leta su prohladna, a zime jake, duge i izuzetno hladne. Na zapadnom delu planine Dukat nalazi se istoimeno selo koje danas ima jedva 400 duša, mahom starih ljudi. Put koji prolazi kroz ovo selo, a koji ima status regionalnog puta, nije čak ni asfaltiran. Tako se neretko dešava da autobus koji do ovog sela dolazi samo jednom nedeljno, u zimskim periodima uopšte i ne ide. O tome koliko naziv ove planine deluje ironično kada se pogleda život na njoj, svedoči i činjenica da se na Dukatu susreću dve najsiromašnije opštine u Srbiji – Bosilegrad i Trgovište.