Bečej

Bečej • Vojvodina
Vojvodina / Južno-Bački okrug / Bečej

Turističke informacije

Bečej

Bečej se nalazi u centralnom delu Potisja, na severu Srbije, udaljen je oko 130 km od Beograda i 50 km od Novog Sada. Opštinu Bečej čine naselja: Bečej, Bačko Gradište, Bačko Petrovo Selo, Mileševo, Radičević i Poljanica.

Značajno bogatstvo ovog grada predstavljaju termalne vode. Zahvaljujući njima u Bečeju od 1904. godine postoji Gradsko kupatilo, danas Jodna banja. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se Omladinski sportski centar sa zatvorenim i otvorenim olimpijskim bazenom, Goranski park i rasadnik i hotel „Bela lađa“ koji zajedno čine izuzetan kompleks za posetioce u neposrednoj blizini izletišta na Tisi.

Na udaljenosti od oko 12 kilometara od Bečeja u pravcu puta Bečej-Bačka Topola nalazi se dvorac koji je dvadesetih godina 20. veka izgradio poznati veleposednik Bogdan Dunđerski. Danas je on preuređen u hotel „Fantast“ visoke B kategorije. U neposrednoj blizini se nalazi i kapela. Ikonostas na kapeli, freske na zidu i mozaik nad ulazom je delo akademskog slikara Uroša Predića. Čitav kompleks se nalazi u sastavu PIK Bečej. Tu se nalazi i poznata ergela čije usluge turisti mogu koristiti. Izvanredni su i tereni za lovni turizam.

Teritorijom opštine protiče reka Tisa, a tu je i Veliki bački kanal, Beljanska bara kao i niz manjih kanala bogatih ribom što sve omogućava veliki izvor za ljubitelje ribolova. „Ribnjak Bečej“, koji se nalazi između Bečeja i Bačkog Gradišta, pruža dobre terene za sportski ribolov, a u njegovom sastavu nalazi se riblji restoran.

Arheološki nalazi potvrđuju kontinuitet ljudskih naselja još iz vremena praistorije, a prvi pisani pomen imena Bečeja datira iz 1091. U centru grada su Gradska kuća, Zadužbina baronice Eufemije Jović, kao i Pravoslavna crkva, sagrađena 1851.