Zrenjanin

Zrenjanin • Vojvodina
Srednje-Banatski okrug / Vojvodina / Zrenjanin

Turističke informacije

Zrenjanin

Zrenjanin se nalazi u Banatu, na reci Begej, i sedište je Srednjobanatskog okruga, 75 km od Beograda i 45 km od Novog Sada. Najveći grad Banata nekada se zvao Veliki Bečkerek. Grad Zrenjanin čini i 21 naseljeno mesto: Aradac, Banatski Despotovac, Belo Blato, Botoš, Elemir, Ečka, Jankov Most, Klek, Knićanin, Lazarevo, Lukino Selo, Lukićevo, Melenci, Mihajlovo, Orlovat, Perlez, Stajićevo, Taraš, Tomaševac, Farkaždin i Čenta. Na tom prostoru živi oko 123.000 stanovnika, 25 različitih naroda i narodnosti, od kojih su najbrojniji Srbi, Mađari, Rumuni i Slovaci.

Centralnim trgom dominira barokna Gradska kuća, pored koje su i Gradska bašta i rimokatolička katedrala zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka u neoromantičkom stilu. Posebnu draž Zrenjaninu daju njegovi mostovi na Begeju, njih deset. Tradicionalne manifestacije i Zrenjaninu su „Dani piva“ i „Banatske vredne ruke“.

Područje Zrenjanina je najgušće rečno čvorište u Evropi, gde u prečniku od oko 30 km protiče više rečnih tokova: Begej, Tamiš, Tisa, Karaš, Dunav i kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav. Banja Rusanda nalazi se kod Melenaca, na obali jezera Rusanda, poznata po lekovitim svojstavima mineralnog blata (peloida). Prirodni rezervat Carska bara je na 10 kilometara od Zrenjanina, a zbog 240 retkih vrsta ptica, upisana u listu močvarnih područja od međunarodnog značaja.