Vršac

Vršac • Vojvodina
Južno-Banatski okrug / Vojvodina / Vršac

Turističke informacije

Vršac

Vršac se nalazi na jugoistočnom rubu Banata i Panonske nizije, u podnožju Vršačkih planina, na evropskom putu E70, na 84 kilometra od Beograda, na granici prema Rumuniji. Opštini Vršac pripadaju naselja: Vatin, Mali Žam, Veliko Središte, Gudurica, Markovac, Mesić, Pavliš, Sočica, Jablanka, Vlajkovac, Ritiševo, Kuštilj, Uljma, Izbište, Vojvodinci, Potporanj, Straža, Malo Središte, Šušara, Orešac i Zagajica.

Simbol grada, Vršačka kula, nastala je u 15. veku, a podigao ju je Đurađ Branković za odbranu od Turaka. U centru grada dominiraju građevine iz 18. veka: barokna palata Vladičanski dvor, pravoslavna Nikolajevska crkva, neogotička katolička crkva Sv. Gerharda, gradski Magistrat, kuća Jovana Sterije Popovića i Gradski muzej.

Najviši vrh Vršačkih planina je Gudurički vrh sa 641 m nadmorske visine, ujedno i najviši vrh u Vojvodini. Valovita okolina, obronci Karpata, poznato su vinogradarsko područje, a vinogradarstvom su se bavili još stari Rimljani i Dačani. U septembru se održava tradicionalna manifestacija Dani berbe grožđa, a tokom leta je i Međunarodni festival folklora „Vršački venac“. Vršac ima i manji aerodrom i pilotsku školu.