Nova Varoš

Nova Varoš • Zapadna Srbija
Zapadna Srbija / Zlatiborski okrug / Nova Varoš

Turističke informacije

Nova Varoš

Nova Varoš se nalazi u jugozapadnom delu Srbije i udaljena je od Beograda 270 km, a od Crnogorskog primorja 250 km. Većina saobraćajnih pravaca predisponirana je rečnim dolinama kao važnim prirodnim komunikacijama koje pružaju veći stepen razvoja opštine. Ova opština je prostornim planom definisana kao turističko i poljoprivredno mesto.

Zlatar je jedna od najlepših planina Srbije, u čijem su imenu sažeta sva njegova bogatstva: guste četinarske šume, mirisne livade na kojima se bele stada ovaca, spoj mediteranske i planinske klime, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskarajni vidici…

Nedavno proglašena za vazdušnu banju, ova planina sa 2000 sunčanih sati godišnje, prava je fabrika crvenih krvnih zrnaca i izuzetno pogodna za razvoj sportskog, rekreativnog, zdravstvenog, lovnog i seoskog turizma. Smeštena je između Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh Zlatara je Golo brdo 1627 m n.v. Od turističkih potencijala na teritoriji opštine Nova Varoš, osim Zlatara ističu se planina Murtenica, planina Javor, veliki broj speleoloških potencijala (pećina Bukovik), Zlatarsko, Sjeničko, Radoiljsko i Potpećko jezero, rezervat reke Uvac sa staništem Beloglavog supa i dr.

Uvac (119 km) je najduža pritoka Lima, koja izvire ispod planine Ozren. Reka Uvac ima karakter planinske reke, što uslovljava izraziti hidroenergetski potencijal. Na to ukazuju tri veštačka jezera podignuta na ovoj reci: Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko. Jedan deo klisure reke Uvac proglašen je prirodnim rezervatom jer se javlja kao stanište zaštićenih vrsta, beloglavog supa i ribe mladice, retkih vrsta u Evropi. Fond za zaštitu ptica grabljivica “Beloglavi sup“ Nova Varoš bavi se zaštitom beloglavog supa. Hranilište u klisuri reke Uvca formirano 1989. godine, bilo je od izuzetnog značaja u spašavanju ugroženih beloglavih supova, što je dovelo do velikog povećanja brojnosti od 9 na oko 60-65 parova beloglavih supova. Takođe ovo podrućje nastanjuju i druge vrste ptica grabljivica. Evidentirano 104 vrste ptica, a procenjuje se da se može sresti ukupno 150 vrsta. Na zaštićenom području žive i razne vrste ugroženih vrsta slepih miševa, mnogobrojne vrste gmizavaca, vodozemaca, riba i drugih životinja. Na osnovu preliminarni istraživanja dela područja “Klisure reke Uvac“ evidentirano je 216 biljnih vrsta.

Zaštićeno područje karakterišu izuzetni speološki objekti pećine i jame. Najznačajniji zaštićeni speološki objekti su Ušačko pećinski sistem i Tubića pećina. Ovaj pećinski sistem čine Ušačka pećina, Ledena pećina i jama Bezdana koje su međusobno povezane kanalima i čija je ukupna dužina dostiže 6185 m. Ovo je jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji. Svi kanali su spojeni u jedinstveni pećinski sistem. Pećine ovog sistema imaju interesantne pećinske ukrase. Ledena pećina predstavlja jedan od najlepših speoloških objekata u Srbiji.

Najznačajnije manifestacije koje se održabaju u ovom kraju su: Zlatarska hajka na vuka, regata kanjonom reke Uvac, seoska olimpijada, Zlatarska sirijada i Zlatarska džipijada.