Lučani

Truba i šljive
Moravički okrug / Centralna Srbija / Lučani

Turističke informacije

Lučani

Lučani je opština koja se nalazi u jugozapadnom delu centralne Srbije, nedaleko od Čačka. Reč je o jednoj od manjih opština u Srbiji koja broji svega 5.000 stanovnika. Osim, naravno, u vreme Sabora trubača u obližnjoj Guči, kada se populacija poveća i nekoliko puta, i to od stanovnika iz gotovo svih krajeva sveta. Naime, opština Lučani je domaćin najvećeg svetskog festivala koji slavi jedan muzički instrument – trubu. I to na sasvim specifičan, srpski način.

Dok veći deo sveta trubu vezuje za neki orkestar ozbiljne ili džez muzike, truba je za Srbe nešto poput muzičkog opijuma za divlji ples po stolovima, stolicama i svemu na šta možete da se popnete! Trubači ili srpski džez predstavljaju autentičan deo srpskog identiteta, a na ovim instrumentima izvode se mnoge popularne tradicionalne nardone pesme u Srbiji. Upravo u slavu ovog instrumenta – čiji su orkestri nezaobilazni na srpskim svadbama – u Guči se svake godine održava Festival trube koji okuplja posetioce iz svih krajeva sveta.

Ali, mimo dana Guče, lučani su jedan miran poljoprivredni kraj prepun voćnjaka, pogotovo zasada šljiva – voćke od koje se peče šljivovica, nacionalno piće Srba.