Kostolac

Kostolac • Istočna Srbija
Braničevski okrug / Istočna Srbija / Kostolac

Turističke informacije

Kostolac

Kostolac je opština koja se nalazi nedaleko od Beograda i ima oko 13.500 stanovnika. Na prostoru opštine Kostolac nalazi se Viminacijum, arheološko nalazište iz prvog veka gde se nekada nalazio veliki rimski vojni logor, a kasnije je bio i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Viminacijum spada u jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Arheološkim iskopavanjima pronađene su grobnice, terme, grobnica cara Hostilijana, kao i amfiteatar sa 12.000 mesta što ga čini najvećim amfiteatrom na Balkanu.

Uz Viminacijum u Kostolcu se nalazi i Margum, lokalitet iz praistorijskog doba i rimsko utvrđenje, Rukumija iz bronzanog doba i Malinac, praistorija i bronzano doba. Kod Kličevca je pronađena svetski poznata figura Velike majke iz bronzanog doba – Kličevački idol.

Kostolac je u Srbiji poznat po termoelektrani Kosotlac koja je jedna od najvećih u Srbiji i izuzetno važna za energetsku stabičnost celog regiona. Kostolac je bio među opštinama koje su maja 2014. pogođene katastrofalnim poplavama koje su uništile gotovo celokupno područje stavivši ga pod vodu. Srbija ulaže velika sredstva da se popravi stanje u Kostolcu i povrati kvalitet života.