Irig

Irig • Vojvodina
Vojvodina / Sremski okrug / Irig

Turističke informacije

Irig

Irig se nalazi u Sremu, na južnim padinama Fruške gore, na putu Novi Sad – Ruma, udaljen 55 kilometara od Beograda. Opština Irig ima oko 12.500 stanovnika i obuhvata naselja: Vrdnik, Rivica, Jazak, Grgeteg, Neradin, Šatrinci, Velika Remeta, Krušedol Selo, Krušedol Prnjavor, Mala Remeta i Dobrodol.

Irig se prvi put pominje 1225. i oduvek je značajno kulturno-prosvetno središte, najpre zbog 16 pravoslavnih manastira, nastalih od 15. do 18. veka. Fruška gora je dobila naziv Severna Sveta gora, jer se na njoj, od zapada ka istoku nalaze manastiri: Privina Glava, Divša, Kuveždin, Petkovica, Šišatovac, Bešenovo, Mala Remeta, Beočin, Rakovac, Jazak, Vrdnik, Staro Hopovo, Novo Hopovo, Grgeteg, Velika Remeta i Krušedol. U centru grada najstarija je crkva Svetog Nikole iz 1722.

Ovo područje ima razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo zahvaljujući blagotvornom uticaju Dunava i sunčanim fruškogorskim padinama. Od autohtonih vinskih sorti gaji se vranac, portugizer, župljanka i neoplanta. Omiljena izletišta su Iriški venac, kao i Nacionalni park „Fruška gora“. Banja Vrdnik ima izvore termalne vode, a zbog čistog vazduha sa velikim procentom ozona svrstava se i u red vazdušnih banja. Turističko-privredne manifestacije u Irigu i okolini su: Dositejevi dani, Dani vina, Bostanijada, Patlidžanijada, Pudarski dani i Guščijada.