Grad Smederevo

Dunav • Smederevska tvrđava • Grožđe
Podunavski okrug / Centralna Srbija / Grad Smederevo

Turističke informacije

Grad Smederevo

Na pola sata od Beograda, na Dunavu, nalazi se grad Smederevo. Dobro grožđe koje niče u ovom kraju opredelilo je smederevo za vinsku prestonicu Srbije, a u slavu pića istine svake godine se organizuju Dani grožđa gde se izlažu najbolja i najkvalitetnija vina koja Srbija nudi.

Miran grad sa oko 65.000 stanovnika nekada je bio prestonica srpske Despotovine i predstavlja poslednji glavni grad srpske države pre pada pod viševekovnu tursku vlast 1459.

Glavno obeležje Smedereva je velika tvrđava koja se nalazi uz sam centar grada. Smederevsko utvrđenje, u vreme izgradnje najveća ravničarska tvrđava u Evropi, je gotovo u potpunosti očuvana i predstavlja autentičan spomenik davnanjših vremena.

Gradski muzej čuva spomenike sa ovog područja od praistorijskog perioda pa do današnjih dana. Trupovi čamaca praistorijskog čoveka, nakit i oružje kamenog doba, mačevi i sablje iz srednjeg veka, topovska đulad, nošnja, pisma velikih vladara – sve se to nalazi u muzeju ovog grada.

Prednost Smedereva je u tome što je grad obuhvata malu površinu i sva znamenja se nalaze na nekoliko minuta hoda jedno od drugog.