Grad Požarevac

Grad Požarevac • Istočna Srbija
Braničevski okrug / Istočna Srbija / Grad Požarevac

Turističke informacije

Grad Požarevac

Grad Požarevac se nalazi nedaleko od Beograda i predstavlja sedište Braničevskog okruga. Sa oko 75.000 stanovnika predstavlja značajan administrativni centar ovog dela Srbije. Izo ovog grada je čuvena srpska slikarka Milena Pavlovića Barili čija je rodna kuća pretvorena u umetničku galeriju.

Kada kažete Požarevac, prve asocijacije, barem za ljude u Srbiji su – „Bambi“ i Slobodan Milošević. Ovo je grad u kojem je ponikla najpoznatija srpska fabrika zdrave hrane „Bambi“, koja je posebno prepoznata po svom proizvodu – plazmi.

Druga asocijacija jeste Slobodan Milošević, srpski i jugoslovenski predsednik devedesetih godina, čiji je Požarevac rodni grad i koji je i sahranjen na svom imanju u ovom mestu.

Požarevac je u Srbiji poznat i po tradicionalnoj manifestaciji – Ljubičevske konjičke trke, koja je najprestižnije srpsko takmičenje u jahanju konja, kao i čuvena ergela Ljubičevo. Druga značajna manifestacija koja obeležava Požarevac jesu Dani glume Milivoja Živanovića.

Na teritoriji ovog grada Turci i Austrijanci 1718. godine poptisali su Požarevački mir kojim su okončani sukobi dve imperije na ovim prostorima.

Kako ističu u turističkoj organizaciji ovog mesta, Požarevac možda nije najlepši, ni najčuveniji, ne ni najvažniji – ali sigurno, grad u kome ljudi najviše uživaju.

Centralni deo grada predstavlja ulica Stari Korzo koju lokalno stanovništvo popularno zove „štrafta“. Reč je o pešačkoj zoni, prepunoj kafića, restorana, muzeja i galerija. Ono što je Skadarlija za Beograđane, Plaka za Atinjane ili još bolje Monmartr za Parižane – to je štrafta za Požarevljane.