Grad Novi Sad

Grad Novi Sad • Vojvodina
Vojvodina / Južno-Bački okrug / Grad Novi Sad

Turističke informacije

Grad Novi Sad

Novi Sad, glavni administrativni centar Autonomne pokrajine Vojvodine, sa 300.000 stanovnika, drugi po veličini grad u Srbiji, često je nazivan i Srpska Atina. Još u bronzano doba, na desnoj obali Dunava, nastala su prvobitna naselja na mestu današnjeg Petrovaradina. Carica Marija Terezija dala mu je u 17. veku status slobodnog kraljevskog grada.

Centar grada prepoznatljiv je po neogotičkoj Rimokatoličkoj katedrali, neorenesansnoj Gradskoj kući, Vladičanskom dvoru i Sabornoj crkvi, u čijoj se porti nalazi zavetni krst od crvenog mermera, najstariji javni spomenik u Novom Sadu. Brojne institucije nacionalnog značaja nalaze se u Novom Sadu, a među njima su i Matica srpska, Srpsko narodno pozorište, Muzej Vojvodine i Univerzitet u Novom Sadu.

Petrovaradinsku tvrđavu su od 1692. do 1780. izgradili Austrijanci da bi pojačali odbranu od Turaka, i nazvana je i Gibraltar na Dunavu. Nalazi se na visokoj steni iznad Dunava, ima četiri sprata u dubinu, 16,5 kilometara podzemnih galerija, oko 12.000 puškarnica i 13 kapija.

Novi Sad je domaćin brojnih manifestacija i festivala: Sterijino pozorje, Zmajeve dečje igre, Novosadske muzičke svečanosti, Međunarodni sajam poljoprivrede… kao i najvećeg muzičkog festivala u jugoistočnoj Evropi – Exit.