Grad Loznica

Grad Loznica • Zapadna Srbija
Mačvanski okrug / Zapadna Srbija / Grad Loznica

Turističke informacije

Grad Loznica

Loznica se nalazi u zapadnoj Srbiji, u Mačvanskom okrugu, udaljena od Beograda 139 km. Grad je u podnožju planine Gučevo, u Podrinju i kroz njega protiče rečica Štira.

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m. Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine (Boranja, Sokolske planine, Cer). Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva. Zahvaljujući njenim prirodnim svojstvima ona se, osim u oblasti turizma, razvila i kao poznato prirodno lečilište. Nosioci turističke ponude Banje Koviljače danas predstavljaju Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ i Hotelsko-turističko preduzeće „Banja Koviljača“.

U dolini reke Cernice, pritoke Jadra, pod padinama uzvišenja Iverak, na 180 metara nadmorske visine, oko šest kilometara od puta Valjevo – Loznica nalaze se izvori lekovite vode. Već više decenija je koriste stanovnici sela Donja Badanja, po kome je sadašnja banja dobila naziv Badanja.

Iznad Banje Koviljače, a nedaleko od Loznice, nalazi se planina Gučevo. Ona je najzapadniji deo podrinjsko – valjevskih planina i izdiže se iz doline Drine i pruža ka jugoistoku, u dinarskom pravcu. Od Drine do prevoja Belog (629 metra), odakle počinje planina Boranja, Gučevo je dugačko 15 kilometara. Najviša tačka je Crni vrh od 799 metara.

Tršić je selo jugoistočno od Loznice, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića (1787 – 1864). Iz ovog lepog seoceta, od Loznice udaljenog 7 km, započet je Vukov slavan put u istoriju naše kulture. Vukova kuća, onakva kako danas izgleda, podignuta je 1933. godine u stilu tršićke kuće onog vremena. Prilikom svečanog otvaranja obnovljene Vukove kuće, u Tršiću je priređen prvi Vukov sabor, koji se od tada organizuje svake godine sredinom septembra. Danas je on prerastao u jednu od najznačajnijih kulturnih priredbi naših prostora. Sabor se održava pod vedrim nebom, na otvorenoj pozornici u centru prirodnog amfiteatra kraj rečice Žeravije.

 

Manastir Tronoša se nalazi blizu Tršića u selu Korenita. U poznatom Tronoškom letopisu iz 1791. koji je pisan u samom manastiru kao ktitor manastira je navedena kraljica Katalina Nemanjić, žena kralja Dragutina. Obnovljen je u 16. veku.Manastir je u 18. veku kulturno središte Jadra, Podrinja, Rađevine i Pocerja. Ispred manastira je česma koju su prema legendi sagradili Jug Bogdan i devet Jugovića pred polazak na Kosovo.