Ćuprija

Na Moravi Ćuprija
Centralna Srbija / Pomoravski okrug / Ćuprija

Turističke informacije

Ćuprija

Morava je centralna reka u Srbiji, a njen centar je Pomoravlje. U centru tog centra nalazi se gradovi Jagodina, Paraćin i, najmanji od njih, Ćuprija.

Reč je o malom gradu čiji je život i sudbina vezana za Moravu na čijim obalama leži. Upravo samo ime grada Ćuprija – je turski naziv za most.

Ćuprija je naseljena još od kamenog doba, a ovo područje na sebi nosi tragove Vinčanske kulture (autohtone kulture sa prostora Balkana iz praistorije), Ilira, Tračana, Meza, Tribala… U vreme Rimljana Ćuprija je bila važna usputna stanica na putu od Viminacijuma (blizu grada Kostolca u Srbiji) do Najsusa (blizu grada Nuša u Srbiji), i centar proizvodnje oružja i skladištenja žita.

Tako danas u samom centru Ćuprije nalaze se ostaci grada Horeum Margi. U Srednjem veku Ćurpija je bila mesto susreta čuvenog evropskog osvajača Fridriha Barbarose i izaslanstva dinastije Nemanjić koja je tada vladala Srbijom.

Za ime koje nosi grad zahvalnost duguje turkom visokodostojniku Mehmedu-paši Ćupriliću, koji je u drugoj polovini 17. veka u ovom gradu podigao stalni most – Ćupriju – i tada je grad dobio sadašnje ime. Ćuprija je bila i pristanište za brodove koji su plovili Moravom u to doba.

Ćuprija je u regionu poznata kao centar za obrazovanje muzičara. U ovom gradu se nalaze osnovna i srednja muzička škola kao i škola za muzičke talente, koja je jedinstvena u celoj Srbiji.