Čukarica

Čukarica • Grad Beograd
Beograd / Čukarica

Turističke informacije

Čukarica

Čukarica spada u centralne beogradske opštine i ima oko 195.000 stanovnika. U njenom sastavu su sledeća naselja: Banovo brdo, Čukarička padina, Golf, Filmski grad, Košutnjak, Sunčana padina, Julino brdo, Cerak, Cerak-Vinogradi, Bele vode, Makiš, Žarkovo, Železnik, Velika Moštanica, Ostružnica, Rušanj, Sremčica, Umka, Pećani i Rucka. Dobila je naziv po drumskoj mehani Stojka Čukara iz 1850. koja se nalazila u blizini ušća Topčiderske reke u Savu.

Opština Čukarica se nalazi na magistralnim pravcima od Beograda prema zapadu i jugozapadu Srbije – Savskoj magistrali (M19) i Ibarskoj magistrali (M22), a i deo obilaznice oko Beograda, kao veza između evropskih puteva E70 i E75, prolazi preko nje. Na teritoriji Čukarice su glavni proizvodni pogoni za snabdevanje Beograda vodom – Ada Ciganlija i Makiš.

Značajni kulturno-istorijski spomenici na Čukarici su Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. i spomenici na Topčiderskom groblju. Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak je i mesto gde se nalazi Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“. U podnožju Košutnjaka je i Beogradski hipodrom, na Carevoj ćupriji. Na obodu Beograda je izletište i lovište Lipovačka šuma i Rakina bara, jedino prirodno jezero na teritoriji Beograda.

Na reci Savi, na samo četiri kilometara od centra Beograda, nalazi se nekadašnje ostrvo, a danas poluostrvo Ada Ciganlija, najveće, najlepše i najposećenije izletište, kupalište i odmaralište Beograđana. Savsko jezero je dugo 4,2 km, prosečno širiko 200 m i duboko 4-6 m. Plaža oko Savskog jezera je jedna od najvećih i najlepših plaža na veštačkim jezerima u Evropi. Jezero je pogodno za vrhunska sportska takmičenja na mirnim vodama, kao što su plivanje, veslanje, kajak, vaterpolo, skokove u vodu, jedrenje na dasci…