Crna Trava

Crna Trava • Južna Srbija
Južna Srbija / Jablanički okrug / Crna Trava

Turističke informacije

Crna Trava

Opština Crna Trava nalazi se na jugoistoku Srbije, nedaleko od Vlasinskog jezera, jedne od najvećih atrakcija ovog dela Srbije. Reč je o maloj i relativno slabo razvijenoj opštini sa svega 2.500 stanovnika.

U ovoj opštini se nalaze reke Čemernica i Vlasina na kojima se nalazi nekoliko mostova sa kojih se pruža pogled na okolnu prirodu. Ovaj krajnje ruralni kraj Srbije u zimskim periodima često je teško dostupan.

Sa druge strane, mali broj stanovnika i odsustvo industrijalizacije učinili su da ovaj predeo Srbije bude prepoznat po divljoj prirodi. Tako se na oroncima obližnjih planina Čemernika, Ostrozuba ili na Vlasinskoj visoravni neretko mogu videti divlje svinje ili divlji konji.

Vlasinsko jezero važi za turističku kraljicu jugoistočne Srbije. Prostirući se na površini od 16 kilometara i na nadmorskoj visini od 1213 metara, Vlasinsko jezero je najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji. Jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica i formirano je na mestu gde je isticala reka Vlasina. Specifičnost ovog jezera jesu i plutajuća ostrva, nastala raspadanjem mahovine, koja se pomeraju, bukvalno – kako vetar duva.

Prema legendi, u jezeru je živeo vodeni bik po imenu Alamunja. Ovo „srpsko čudovište iz Loh Nesa“ niko nije video ni snimio, mada su pecaroši iz okolnih sela puni ribolovačkih priča o susretu sa ovom nepoznatom nemani.