Aleksandrovac

zaliv Panonskog mora
Rasinski okrug / Centralna Srbija / Aleksandrovac

Turističke informacije

Aleksandrovac

Aleksandrovac, gradić od oko tridesetak hiljada stanovnika, nekada je bio poznat pod imenom Kožetin, dok to nije promenjeno 1882. na zahtev stanovnika mesta. Ovaj deo Srbije je poznat i pod nazivom „župa“ što predstavlja blago zatalasanu kotlinu sa nadmorskom visinom od 250 do 700 metara. U vreme kada se centralnim delom Balkana prostiralo veliko Panonsko more, oblast kojom se prostire današnji Aleksandrovac nekada je bio zaliv.

Aleksandrovac je poznat po dobrim vinima i vinskim podrumima kojih u ovom kraju ima mnogo. Takođe, poznat je i po istorijskim spomenicima kao što je srednjovekovni grad Koznik koji predstavlja jedno od najbolje očuvanih utvrđenja na prostoru Srbije.

Nedaleko od Koznika nalaze se Poljane – 24 vinogradska naselja koja su nastala još u srednjem veku kako bi se u njima proizvodili vino i pivo. Ova naselja su dobrim delom očuvala autentičnost iz ranijih vremena, a u mnogima se i dalje proizvodi vino.

Uz planinu Željin nalazi se Mitrovo polje – izletište Aleksandrovčana. Tu se usacaju brojne reke i vodeni tokovi bogati ribom, pa se u ovom izletištu nalaze i brojni restorani domaće kuhinje i riblje hrane.